De Kleine Wereld Theorie

Hoewel officieel wetenschappelijk ongefundeerd, blijf ik het een interessante theorie vinden: de Six Degrees of Seperation. Deze Small World Theory betekent dat iedereen slechts zes stappen of minder van elkaar is verwijderd. Door deze ketting van vrienden van vrienden, zou je theoretisch gezien iedereen in de wereld binnen zes stappen kunnen bereiken.

‘Ja dag!’ hoor ik je denken. Laten we de proef op de som nemen. Stel dat ik Barack Obama wil bereiken. Onmogelijk toch? Ik werk bij DeBroekriem, Pieter is mijn directe collega. Pieter heeft Maxima ontmoet, Maxima kent Obama. Voila! Nog één: de beste vriendin van mijn moeder is directeur geweest bij de Club van 11. Hier valt het Rijksmuseum onder en dus heeft zij persoonlijk contact gehad met de directeur. De directeur van het Rijksmuseum, kent Obama.
Hollywood ver weg? Stel dat ik acteur Christian Bale wil ontmoeten. Via de Kleine Wereld Theorie, zou ik contact leggen met een vriend van mij die bij Uber werkt. Zijn directe collega is Alexander Dengler. Dengler heeft de film Rescue Dawn geproduceerd, waar Bale de hoofdrol vertolkte.

[tekst gaat door onder afbeelding]

Op papier ziet dit er indrukwekkend uit, maar in de praktijk is het een stuk lastiger. Allereerst voel ik een hobbel om aan die vriendin van mijn moeder te vragen, of ze me kan introduceren bij de directeur van het Rijksmuseum.  Ten tweede is het maar de vraag of het werkt, want zou Maxima onze Pieter nog herkennen? En zou ze voor hem contact zoeken met de president van de Verenigde Staten?

Netwerken
Toch raad ik het aan om de Kleine Wereld Theorie eens toe te passen. Je kent namelijk altijd meer mensen op leuke locaties dan je denkt! Kijk eerst eens naar de mensen die het dichtste bij staan: je ouders, beste vrienden, tantes, ooms, neven nichten en buren. Mijn moeder en beste vriendin werken beide in de zorg, mijn halfbroer is gevierd muzikant, mijn bonusvader werkt op een universiteit en mijn vader heeft al ruim twintig jaar zijn eigen bedrijf. Zo vink ik in één zin, vier sectoren af waar ik mensen ken die mij, met plezier, voorstellen aan hun collega’s. Werkt geen van de mensen in je directe omgeving in de sector waarin je wilt werken? Kijk dan eens naar je oude werk- of studie verleden. Hoe is het met die oud-collega waarmee je ooit achter de bar stond en het zo goed mee kon vinden? Of die oud-klasgenoot die op de basisschool je beste vriendje was? Ze vinden het vast leuk om je weer te spreken!

Durf hulp te vragen
Belangrijkste  is dat je hulp durft te vragen. Weinig mensen bieden uit zichzelf hulp aan, maar vinden het vaak geen probleem vinden om iets voor je te doen. En wat als ze nee zeggen? Dan heb je in ieder geval leuk bijgekletst en een kopje koffie gedronken. Je zal echter opvallen en wie weet zit jij binnenkort in een netwerkgesprek in de Oval Office.

Deze blog verscheen eerder op www.debroekriem.nl