“Samen de wereld een beetje mooier maken?”

Als freelance congresorganisator was het rennen of stilstaan, maar meestal rennen. Toen Kamilla Hensema (38) in de zomer van 2012 eindelkamillaskeuze-003-683x1024ijk anderhalve week vakantie had (“te kort: kon ik wéér niet tot rust komen!”) en door Nederland fietste, fantaseerde ze over het boerenleven. “Maar wat moet je doen om boer te worden?” Kamilla ging terug naar school. Het bleef echter niet bij de Biologische Landbouwschool. Werkend bij een tuinderij waar teveel postelein was opgekomen, verzuchtte de eigenaresse: “Wat als de hele stad nou wist dat ze vanavond postelein kunnen eten? Nu moet ik het weggooien.”

Half doezelend lag Kamilla die avond in bed toen er ze een openbaring had. Een bakfiets. Op Utrecht Centraal. En in die bakfiets lokale producten en gerechten. Chaos gecombineerd met de Landbouwschool.Kamilla’s Keuze was geboren.

Marcel begint zijn interviews altijd met de vraag: wat is de droom die jou ’s nachts wakker hield, tot je hem uitvoerde? Ze is even stil. Denkt diep na. Wanneer Kamilla haar mond opent, struikelt ze over haar passievolle woorden: “De droom die mij wakker hield (en houdt!) was dat ik wilde dat mensen plezier kregen in het maken van ideale keuzes als consument. Dat het leuk wordt om te kijken wat ze met lokale groenten kunnen, of de kaasboer buiten de stad. Dat consumenten een goed gevoel krijgen als ze iets fairtrades hebben gevonden en daarmee een bijdrage leveren. Van dat idee lag ik wakker: hoe gaan we met z’n alle in kleine stapjes de wereld een stukje mooier maken?Die droom, en het plezier dat ik daarin heb, houdt me al heel lang bezig. Ik kwam erachter dat deze sector groeit en een divers aanbod heeft. Het is echter niet makkelijk genoeg voor freelancers en forenzen. Zij denken: ‘ja leuk, maar ik heb geen tijd om naar de markt te gaan om alles bij elkaar te scharrelen.’ Ik wilde mijn hectische 24/7 bestaan combineren met mijn lering van de Landbouwschool. Makkelijkheid en snelheid combineren met duurzaam en ethisch verantwoord eten.”

Kan je in een aantal zinnen omschrijven hoe Kamilla’s Keuze werkt?
“Kamilla’s Keuze verkoopt boodschappentasjes met afgewogen en ingepakte ingrediënten om mee te koken, voor één of twee personen. Alle ingrediënten zijn zo lokaal, seizoensgebonden, fairtrade, milieuvriendelijk of diervriendelijk mogelijk geproduceerd. De klant kan elke dag kiezen uit twee recepten. Die gerechten kunnen ze thuis in hooguit 20 á 30 minuten klaarmaken. Vers, lokaal, biologisch verantwoord, makkelijk, snel en origineel.”
Dat is een omschakeling. Van congresorganisator naar verkoper van lokale producten en gerechten. “Ik heb Kamilla’s Keuze dan ook een paar maanden voor me uit geschoven. Een eigen bedrijf in een bakfiets op Utrecht Centraal. Dat brengt nou niet echt de rust die ik wilde. Maar dit waanzinnige plan bleef me achtervolgen. Ik dacht: ik ga gewoon het ondernemingsplan schrijven, en dan zien we wel. Tijdens het schrijven werd het idee steeds leuker en leuker. Op Koninginnedag 2013 had ik een try-out en toen wist ik het: dit is het! Dit moet ik doen! Eenmaal begonnen merkte ik al snel dat er geen freelance opdracht meer naast kon.”

Waren er nog andere factoren die je tegenhielden (ik kan het niet, het is niet nodig)? “Ja, maar dat kwam pas ná het schrijven van het ondernemersplan. Het schrijven is namelijk veilig. Ik werd geteisterd door de gedachten: ik kan toch helemaal niet ondernemen. Ik ben een freelancer, ik werk in opdracht, als dienstverlener. Wat weet ik nou van strategische keuzes maken voor zo’n product en productlancering? Ik dacht dat je daar heel veel andere soorten kennis voor nodig had. Ik durfde niet.”
Wat heb je toen gedaan? ”Ik ben het gewoon gaan doen. Alleen. Al heb ik wel veel mensen om me heen verzameld en naar hun advies geluisterd. Zo kwam ik erachter dat elke ondernemer met dezelfde twijfels en vraagstukken zit.”
Heb je grote tegenslagen gekend tijdens het opzetten van Kamilla’s Keuze?
“Zeker. En nog steeds. Op het moment staat Kamilla’s Keuze, mensen reageren super positief en we verkopen tussen de vijfentwintig en dertig tasjes per dag, maar het is nog niet genoeg om mee rond te komen en mijn ‘personeel’ te betalen. Dat is heel spannend. De omzet moet ik via andere wegen realiseren, niet alleen via de bakfiets. Het investeringsgeld is op een bepaald moment op. Ik voel de tijdsdruk om de omzet te verhogen en dan komt soms die onzekerheid weer om de hoek kijken: ben ik wel een ondernemer? Weet ik eigenlijk wel hoe je dit commercieel aanpakt? Ik heb niets te verliezen, behalve mijn investeringsgeld en dat ik en de mensen om mij heen teleurgesteld zijn. Al lig ik ’s nachts wel eens wakker, want ik wil heel graag verder met Kamilla’s Keuze!”gesneden Kamilla'sKeuze-001

Wat maakt Kamilla’s Keuze tot een uniek Waanzinnig Plan? “De boodschappenpakketten. Alle ingrediënten bij elkaar om direct, op die avond, te gaan koken. Je ziet wel veel groentenpakketten, maar daar moet je vaak een abonnement op hebben en rond een bepaalde tijd thuis zijn. Vanuit mijn freelance tijd weet ik dat dit heel vervelend is: hoe weet ik nou of ik om 17.00u thuis ben? Kamilla’s Keuze is ad-hoc, in combinatie met lokaal en ecologisch. Bij veel andere initiatieven is dat het een of het ander.Ik maak duidelijk waarom bepaalde producten worden gekozen voor recepten. Ik ben zo open en transparant mogelijk, vertel eerlijk waar alles vandaan komt, zoek de balans, zonder dat ik propageer 100% verantwoord te zijn, dat kan niet namelijk. Een ander uniek punt is dat bij elk gerecht wordt uitgelegd waar de groenten vandaan komen, welke tuinderijen, kaasboeren, fruittelers of leverancier ik bezocht. Als het bevalt, kunnen klanten het zelf kopen.”
Dat klinkt niet heel winstgevend… “Dat maakt niet uit! Mijn missie ik ook geslaagd als mensen thuis mijn recepten maken en me op Facebook vertellen dat ze de markt weer hebben ontdekt. Het gaat niet alleen om winst maken, maar om de wereld mooier te maken.”
Kan iedereen dan een waanzinnig plan uitvoeren? “Ja. Maar je moet wel bereid zijn om heel hard te werken. Ik heb hier meer uren ingestoken dan in het organiseren van congressen, maar ik haal er zoveel meer plezier uit. De vraag blijft wel: maak ik de juiste keuzes? We werken aan Kamilla’s Keuze als voedselplatform, met meerdere verkooppunten, workshops en events. Anders kan het nooit duurzaam worden. Maar dat is stapje voor stapje werken aan de langere termijn.”


Meer over Kamilla’s Keuze…

Kamilla doet de boodschappen, maar de recepten worden gemaakt door kok Marc van der Krogt.
“Op basis van het aanbod van de groenten van de biologische tuinders maakt Marc de recepten. Het is zó moeilijk wat hij doet. Hij moet niet alleen denken over smaak op basis van wat het seizoen te bieden heeft, maar er mogen maar maximaal acht ingrediënten per tasje zijn. Anders wordt het teveel inpakken. Er moet aan allergieën worden gedacht. Zit het in het ene recept, dan niet in het andere recept. Is dit een spannend recept? Dan zetten we er een traditioneel recept tegenover. Marc flikt het gewoon elke twee weken! Dat doen andere koks hem niet snel na.”

Het favoriete gerecht van Kamillaeindresultaat flapjes
“Dit flapje met feta en kruiden is zó lekker! Alleen de bloem en de kruiden komen van buiten Nederland, de rest van de ingrediënten komen uit regio Utrecht. En dat midden in de winter! Nog zoiets leuks. Het flapje maak je zelf. Dus geen kant-en-klaar bladerdeeg, maar je leert het zelf maken. Binnen een paar minuten. Nooit gedacht dat ik dat kon, maar blijkt heel makkelijk te zijn!”

Dit interview verscheen eerder op de website www.waanzinnigeplannen.nl