Met StoryMaker krijgen onderdrukten een stem

De wereld om je heen stort in elkaar, politici snoeren de mond van elke journalist  en je mag zelfs als burger geen openlijk commentaar leveren, met het risico dat je in een donkere cel beland. In vele landen is dit een feit. Hoe communiceer je dan met de wereld over de situatie in je land? Hoe laat je weten als burger, of als journalist, wat er daadwerkelijk gebeurd?

Door Anna van Haastrecht

In een klein lokaal op het terrein van de Westergasfabriek spreekt Niels ten Oever (twitter) , programma coördinator van Free Press Unlimited  (link), vol enthousiasme over de app StoryMaker. “Ik ben de grootste nerd van de organisatie, en een groot fan van open source.”
StoryMaker? In Marokko, Tunesië, Egypte, Zimbabwe en Irak worden op dit moment honderden burgerjournalisten en professionals opgeleid om deze app te gebruiken, waarmee gemakkelijk met de telefoon journalistieke verhalen te maken zijn. Door middel van video, foto’s, audio of een combinatie hiervan. Door het gebruik van open source en creative commons mag elke gebruiker feedback geven en vragen stellen. Wie zo’n verhaal publiceert op YouTube of Flickr is, dankzij het slimme programma TOR, niet terug te vinden. StoryMaker is in het Engels en Arabisch, wordt vertaald naar het Russisch en geeft burgerjournalisten eventuele korte turorials in onder andere journalistiek en fotografie.
Tijdens zijn bevlogen verhaal steekt een van zijn leerlingen een hand op. “In Irak zijn ze zo slim geweest om alle gebruikers van TOR op te pakken…” Niels lacht. “Daarom raden we op dit moment mensen in Irak aan om het niet te gebruiken, want we gaan ervoor zorgen dat ook dit niet meer mogelijk is, zodat iedereen veilig zijn verhalen online kan zetten.”

[tekst gaat verder onder afbeelding]

Waarom in Nederland?
Handig zo’n app, vooral in een land waar het niet zo nauw wordt genomen met de vrijheid van meningsuiting, maar wat hebben wij eraan in Nederland? Elke foto die via whatsapp wordt verstuurd, is niet meer van u en mag wereldwijd verspreid worden. Via de mobiele telefoon bent u overal terug te vinden. Online is het een mix tussen advertenties en informatie, informatie die vaak door een select groepje mensen wordt aangeboden. Om zo tot een objectief, gevarieerde waarheid te komen wordt lastig, volgens Ten Oever. StoryMaker biedt de mogelijkheid van een gevarieerd, becommentariërend stukje waarheid.

Dit artikel werd gepubliceerd op de website van de Avond van de Persvrijheid